LITERATUUR

De 16-jarige tweelingbroers Jozef en Frans Craeninckx werden op 11 augustus 1944 als jongste gijzelaars samen met hun vader aangehouden en weggevoerd. Op 3 september 1944 werden zij op hun transport naar Neuengamme, bevrijd uit de “Spooktrein” te Brussel. Vanuit hun persoonlijke ervaring en verrijkt door jarenlange confrontatie met de gevolgen van de tragedie die zij beleefden en aan de hand van waarheidsgetrouwe informatiebronnen, speurden zij naar de diepere achtergronden van de oorlogsgebeurtenissen in hun dorp.

Zestig jaar nadien, ter gelegenheid van de 60ste herdenking, schreven zij in het boek “Meensel-Kiezegem, een klein dorp, een zware tol.” hun belevenissen en beschouwingen neer. Hierbij werden zij, qua vormgeving, begeleid door Stefan Vanlaere.

Het boek, uitgegeven bij Manteau, Standaard Boekhandel, was binnen het jaar aan een derde uitgave toe en kreeg vanuit zeer diverse hoeken een zeer^positieve kritiek omwille van de objectieve, serene “teneur” die tot nadenken stemt ...

Het boek is in zeer beperkte oplage verkrijgbaar bij de voorzitter Vital Craeninckx.

Email: vital.craeninckx@skynet.be en het kost € 18 + verzendingskosten.

Enkele fragmenten uit recensies van kranten en tijdschriften over het boek

De Tijd (14-08-2004)

“Het doodgezwegen oorlogsdrama” auteur Eric Bracke

… Het boek “ Een klein dorp, een zware tol.” verdrijft de nevelsslierten rond de dramatische vergeldingsactie waardoor het Hagelandse dorp Meensel-Kiezegem in augustus 1944 werd getroffen. Stefaan Van Laere en Frans en Jozef Craeninckx, tweelingsbroers die bij de wraakactie als zestienjarigen werden opgesloten, heben dus goed werk geleverd ...

Liberales (29-10-2004)

Auteur Dirk Verhofstadt

… de bijdragen van Jozef en Frans Craeninckx, twee overlevenden van het drama, zijn van een uitzonderlijk niveau. Het zijn getuigenissen van mensen die begrijpen dat haat nooit de basis kan zijn van menselijk samenleven…

 

… het boek “Een klein dorp, een zware tol.” is dan ook een bijzonder document. Het vormt het bewijs dat mensen niet alleen in staat zijn tot de meest afschuwelijke wandaden, maar door de getuigenissen van Jozef en Frans Craeninckx, ook tot vergeving, wederzijds respect en vooral menselijkheid. Dit boek over een klein dorpje in Vlaanderen is, indien men dit echt wenst, een voorbeeld voor wie echt vrede wil. Het is een groot boek over een klein dorpje.

V.l.n.r. Jozef en Frans

AUSCHWITZ Stichting (oktober-december 2004)

… vanuit het adagium dat alleen kennis en inzicht, vrede kan brengen, schreven Stefaan Van Laere en Jozef en Frans Craeninckx, twee directe getuigen en slachtoffers, van wie de herrineringen doorheen de tekst verweven worden, een vlot leesbaar rader waarin het drama van Meensel-Kiezegem op omstandige wijze werd gereconstrueerd.

“Een klein dorp, een zware tol” is een zeer lezenswaardig boek.

Review door Patrick Vandendaele (6 oktober 2004)

… Het boek dat hier wordt gepresenteerd is een, op dat vlak, uitzonderlijk goed boek … dat een werkelijk beeld weet te geven van een gruwelijke realiteit van deze oorlog. De tweelingbroers Craeninckx brengen hun eigen gevoelens en inzichten uit de bezorgdheid om toch een blijvende getuigenis te behouden voor de volgende generaties … het is een indrukwekkend en diepgaand verhaal...

Trends (7 oktober 2004) “Moord en bloedwraak in Vlaanderen” Luc De Decker

… rond het oorlogsdrama in Meensel-Kiezegem heeft altijd al een waas van geheimzinnigheid gehangen. Eindelijk wordt de waarheid onthuld. Politiek en ideologie, maar ook ambitie en wraak spelen een crusiale rol. ...de tweelingbroers Craeninckx zouden verbitterd kunnen terugblikken op de gruwel, maar vreemd genoeg, houden zij hun relaas opmerkelijk evenwichtig...

DS Letteren 30 september 2004 “De oorlog zoals hij is.” Marc Reynebau

… “Een klein dorp, een zware tol” is geen overbodig boek. Het boek reconstrueert de feiten en traceert het lot van de weggevoerden. ...Het weekt het soort empathie los waarvan Larny Suckerman hoopt dat ze politieke en militaire verantwoordelijken twee keer zal doen nadenken voor ze aan een oorlog beginnen. ...

Hier vind U wat uitleg en replieken op boeken die betrekking hebben op wat gebeurde in augustus 1944 ...

EEN KLEIN DORP

EEN ZWARE TOL

Stefaan Van Laere

Frans en Jozef Craeninckx

 

Lees meer hieronder ...

ONE WHO ALMOST MADE IT BACK

Peter Celis

The remarkable story of one of World War II unsung heroes, Sqn Ldr Edward ‘Teddy’ Blenkinsop.

 

Lees meer hieronder ...

 

“One Who Almost Made It Back”

                   Peter Celis

 

 

In de nacht van 27/28 april 1944 dienden Teddy Blenkinsop en zijn zevenkoppige bemanning als plaatsvervangende aanvalsleider tijdens een bombardement op een spoorwegcomplex nabij Montzen, België. Na een succesvolle aanval werd hun Lancaster-bommenwerper boven Diest echter neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Op miraculeuze wijze overleefde Teddy Blenkinsop als enige de crash van de Lancaster, en hij werd opgevangen en verstopt door het Belgische Verzet. Hij belandde echter in het concentratiekamp van Bergen-Belsen, waar hij tenslotte het leven liet in afschuwelijke omstandigheden. Weinig was bekend over zijn lot tussen de vliegtuigcrash en zijn einde in de kampen, totdat Peter Celis, een officier in de Belgische Luchtmacht, het verhaal begon te onderzoeken. Wat hij ontdekte was veel verbazingwekkender dan de spannendste speelfilm ooit kan zijn, en toont waarom deze dappere Canadese piloot zestig jaar later nog elk jaar herdacht wordt tijdens vieringen in Meensel-Kiezegem.

Peter ontdekte dat Blenkinsop niet alleen een uitzonderlijk en stijlvol operationeel piloot was, maar dat zijn vaderlandsliefde, toewijding en moed buitengewoon waren. Bovendien leidde zijn onverschrokkenheid ertoe dat hij uiteindelijk de ultieme prijs betaalde tijdens de laatste stuiptrekkingen van Nazi-Duitsland.

 

 

Een Klein Dorp Een Zware Tol

“One Who Almost Made It Back”

 

Geschreven met gevoel en kennis van zaken, is dit boek het hartverwarmende relaas van deze uitzonderlijke jongeman, Edward Blenkinsop, die ‘ bijna terug thuis geraakte’. Het is een passend testament voor hem en al zijn gevallen strijdmakkers

Peter Celis werd geboren in België in 1967. Op jonge leeftijd geraakte hij gefascineerd door de militaire luchtvaart. In 1985 werd zijn jongensdroom werkelijkheid, wanneer hij toegelaten werd tot de Koninklijke Militaire School van België als kandidaat leerling-piloot. Hij studeerde af in de graad van Onderluitenant in 1989, waarna hij zijn pilotenopleiding voortzette. Nadat hij zijn pilotenvleugels behaalde in 1990 werd hij aangehecht aan de 10de Tactische Wing van de Belgische Luchtmacht. Hij trad er vervolgens toe tot het 31ste Jachtbommenwerpersmaldeel. Peter vloog F-16’s vanop Kleine-Brogel gedurende 16 opeenvolgende jaren, en bekleedde er een groot aantal functies, zoals operatie-officier, instructeur en wapenspecialist. Momenteel dient hij als Wing operatie-officier en vliegt hij op de basisopleidingsvliegtuigen van de Belgische Luchtmacht. Historisch onderzoek en schrijven zijn geliefde bezigheden sinds zijn tienerjaren. “One Who Almost Made It Back” is zijn vierde boek. Daarnaast schreef hij reeds een hele reeks artikels voor gerenommeerde luchtvaarttijdschriften in België, Groot-Brittannië en Canada, zoals FlyPast, Air Enthusiast, Contact en Airforce Magazine. Peter is gehuwd en heeft twee kinderen.

GENUMMERD VOOR HET LEVEN

De laatste getuigen van de concentratiekampen in Europa (1940-1945)

 

 

 

Lees meer hieronder ...

DE LAATSTE GETUIGEN

Uit concentratie– en vernietigingskampen

 

 

 

 

Lees meer hieronder ...

De Laatste Getuigen

In ‘De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen’ vertellen meer  dan tachtig ‘overlevenden’ van het onbeschrijflijke geweld van de Tweede Wereldoorlog hun persoonlijke verhaal, 65 jaar na het einde van die oorlog en dat vaak voor de allereerste keer. De schokkende, schrijnende, soms bijzonder emotionele getuigenissen van politieke en raciale gevangenen, verzetsstrijders, werkweigeraars, ondergedoken Joodse kinderen en oorlogswezen werden opgetekend door schoolgaande jongeren uit alle onderwijsnetten die de vreselijke gebeurtenissen uit het midden van de vorige eeuw enkel kennen uit de geschiedenislessen, van ‘horen zeggen’ of zelfs helemaal niet.

 

De unieke confrontatie tussen oud en jong geeft die verre maar tegelijk nog steeds actuele oorlog ‘een gezicht’, maakt geschiedenis levend en leert de volwassenen van morgen dat wereldvrede, verdraagzaamheid en respect voor de mensenrechten geen betekenisloze begrippen en idealen zijn.

 

De getuigenissen worden aangevuld met documentaire en historische gegevens over de belangrijkste concentratie- en uitroeiingskampen, het Nacht und Nebel-plan, de organisatie van het verzet en de hulp aan slachtoffers, enz.  De verhalen worden overvloedig geïllustreerd met authentieke historische én nieuwe foto’s, historische documenten, tekeningen, gedichten en liederen.

 

Naast een humanitair ‘statement’ , een meeslepend historisch verhaal en een belangwekkend naslagwerk, is  De laatste getuigen ook een sterk educatief project: de vele deelnemende scholen en scholieren krijgen een prominente plaats, en bij het boek hoort een educatief luik (cd-rom) waardoor het een inspirerend didactisch instrument wordt voor het secundair onderwijs, conform de eindtermen en vakoverschrijdende eindtermen (geschiedenis, herinneringseducatie, vredesopvoeding…)

 

De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen, een ontroerend eerbetoon aan vrede en aan alle slachtoffers van misdadig geweld, is een educatief vredesproject dat tot stand kwam door de enthousiaste inzet en medewerking van honderden betrokkenen – getuigen en hun naasten, leerlingen, leerkrachten, schooldirecties en onderwijsnetten, organisaties en verenigingen, politici en vele sympathisanten.  Hun ultieme vredeswens:

‘Nooit meer oorlog !’

 

Het boek bevat een aanzienlijke bijdrage over de oorlogsgebeurtenissen in Meensel-Kiezegem, verwoord door enkele inwoners van Tielt-Winge.

"Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen" is de Nederlandstalige versie van "One who almost made it back" van Peter Celis.

Lees meer hieronder ...

"Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen" is de Nederlandstalige versie van "One who almost made it back" van Peter Celis. Het boek werd uitgegeven door EPO-uitgeverij, Lange Pastoorstraat 25-27 ,
2600 Berchem en kan besteld worden via NCPGR-Meensel-Kiezegem.
isbn: 9789064457104 · 2011 · paperback (15 x 22,5 cm) - 312p. -
geïllustreerd · prijs: € 18.50